1879-es Szeged árvíz áldozatai

Lauscher Lipót fotográfus az 1879-es nagyárvíz áldozatai közé tartozik. A szegedi árvíz 1879.


1879 Es Szegedi Arviz Wikipedia

A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs történeti dokumentum mindenki számára látványosan gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé.

1879-es szeged árvíz áldozatai. Az 1879-es Nagy Szegedi Árvíz 142. Gyűjteményünk legrégibb darabjai a kiegyezés utáni évekből való felöleli a társulati folyam-ill. Láttuk idén is a jégtáblákat a hordalékot a szemetet tulajdonképpen az 1879-es árvíz is ilyen volt úgynevezett jégdugós árvíz.

évfordulóján feltettük az örök kérdést az ATIVIZIG szakembereinek. Névre hallgató szegedi fejlesztésű társasjáték mely a Motiváció Műhely gondozásában kerül bemutatásra. A Móra Ferenc Múzeum leendő kilátójában egy olyan eszközt fognak elhelyezni mely az 1870-es évek állapotában mutatja majd be a szegedi belváros nyüzsgését.

Van rá bármi esély hogy valaha is megismétlődjön a katasztrófa. Vízügyi Történeti Füzetek 1 Fűzve kiadói papírborítóban. A táblák feltorlódtak visszaduzzasztották a vizet a Maros vízszintje magas volt.

A halottak száma több módosítás után a város hivatalos jelentése alapján 151 fő. A Fortepan képeivel az. Szeged 6000 házából alig 260 maradt meg.

A támogatásának köszönhetően az elkövetkező pár évben Szeged újjáépült és egy modern város képét öltötte. A szegedi nagy árvíz volt a török kor óta a legdrámaibb hatást gyakorló esemény a szegedi városkép fejlődésére. Március 12-én Gergely napján hajnali 2 órakor betört a víz amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott ugyan és döntő csapást mért a város ősi életformájára sajátos egyéniségére de ugyanakkor a modern fejlődés páratlan.

Március 12-én éjjel kettő órakor tört pusztító árvíz Szegedre teljesen romba döntve a török kor óta újjáépült várost. A névadás története szerint a város vezetői az árvíz idején fogadalmat tettek ha a település az árvíz után még egyszer felépül egy új templomot is építenek amellyel méltó emléket állítanak. Az 1870-es évek végén még nem volt egységes árvízvédelmi védekezés.

Vízügyi Dokumentációs és Tájékoztató Iroda. évfordulója alkalmából megújított és megszépült obeliszk előtt megemlékezzenek a. Láttuk idén is a jégtáblákat a hordalékot a szemetet tulajdonképpen az 1879-es árvíz is ilyen volt úgynevezett jégdugós árvíz.

Károlyi Zsigmond a sorozat. Életre keltik a Nagyárvíz előtti belvárost Szegeden. Kultúrmérnöki hivatalok tárgyi és szellemi anyagát illetve merít a kezdeményező vízügyi tevékenységből is Zsigmondy Vilmos.

1879 márciusában hatalmas árvíz zúdult a Tisza-parti városra amely épületeinek 95 százalékát lerombolta. A Fortepan képeivel az. Az 1879-es árvízre emlékeztek Szegeden MTI Fáklyás felvonulással vette kezdetét csütörtök este a Szegedet 1879.

Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett a mélyebb feltáró kutatások. Árvíz pusztítja el Szeged városát Szerző. A válasz egy megnyugató egyben kategorikus nem volt Borza Tibor műszaki igazgatóhelyettes azt.

évi szegedi árvíz centenáriuma alkalmából avatták föl 1999 óta felújított állapotban várja látogatóit. 1 térkép kihajtható. évfordulóján rendezett programsorozat a csongrádi megyeszékhelyen.

A táblák feltorlódtak visszaduzzasztották a vizet a Maros vízszintje magas volt. Március 12-én elpusztító árvíz 125. Elkészült az Árral szemben Mentsétek meg Szegedet.

1879 márciusában hatalmas árvíz zúdult a Tisza-parti városra amely épületeinek 95 százalékát lerombolta. Negyvenhárom évesen halt meg 1881-ben. A szakadó eső ellenére is több tucatnyian gyűltek össze az újszegedi temetőben hogy a nagy árvíz 137.

Az emlékhelyet az 1879. A legpusztítóbb és legmeghatározóbb katasztrófa az 1879-es árvíz volt a város történetében. Feltűnnek olyan épületek építmények melyek ma már nem láthatóak.

Az árvíz után épült Szeged legfontosabb jelképe a Dóm vagy más néven a Fogadalmi-templom. Lauscher már a városra szakadt ár kezdetétől fotózta Szegedet és mutatta be a Tisza rombolását. Számos szövegközti képpel ábrával.

Munkája közben súlyosan megbetegedett amiből nem épült fel. A támogatásának köszönhetően az elkövetkező pár évben Szeged újjáépült és egy modern város képét öltötte. Az 1870-es évek végén még nem volt egységes árvízvédelmi védekezés.

Árvizek a Tisza mellett fekvő Szeged városát fennállása óta gyakran sújtották.


Szeged 1879 A Nagy Arviz Nehany Tanulsaga A Manak A Kard


1879 Evi Szegedi Nagyarviz Vizugyi Torteneti Emlekhely


1879 Evi Szegedi Nagyarviz Vizugyi Torteneti Emlekhely


Index Kultur Negy Ev Alatt A Semmibol Huztak Fel Az Alfold Chicagojat


1879 Evi Szegedi Nagyarviz Vizugyi Torteneti Emlekhely


Az 1879 Es Szegedi Nagy Arviz Delmagyar


Szeged Tragediaja 160 Embert Olt Meg Az Ar 24 Hu


1879 Evi Szegedi Nagyarviz Vizugyi Torteneti Emlekhely


Igy Nezett Ki Szeged Nehany Evtizeddel Az 1879 Es Nagy Arviz Utan Mult Kor Tortenelmi Magazin Hirek

Leave a Reply